Enveloppen voor luchtpost: tips en informatie

Enveloppen voor luchtpost: tips en informatie

Post wordt tegenwoordig veelal online verstuurd. Toch is het leuk om iemand een kaartje of brief te sturen. Met name wanneer iemand een tijdje in het buitenland verblijft of als iemand net geëmigreerd is. Post naar het buitenland wordt ook wel luchtpost genoemd. Bij luchtpost zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Wil je weten waar je rekening mee dient te houden bij het versturen van enveloppen via de luchtpost? In dit artikel vind je tips en informatie.

Hoe kun je post naar het buitenland versturen?

Er zijn verschillende manieren om post te versturen. Afhankelijk van wat je wilt versturen, op welke manier je dit wilt doen en waar het naartoe moet. Heb je nog postzegels? Dan kun je postzegels op een envelop plakken en deze in de brievenbus doen. Let op, voor het buitenland worden er speciale internationale zegels gebruikt. Deze zijn het eenvoudigst via het internet aan te kopen. Hierbij heb je zelfs de mogelijkheid om jouw postzegel te printen. Je kunt ook naar het dichtstbijzijnde postkantoor gaan. De meest actuele prijzen voor het versturen van enveloppen zijn terug te vinden via de website van PostNL.

Bijpassende envelop kiezen

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wat de grootte van jouw envelop moet zijn. Wil je een kaart versturen? Kies dan een envelop die minimaal 5 millimeter groter is dan de kaart. De envelop moet door de brievenbus passen en het formaat van de envelop mag maximaal 38 x 26,5 x 3,2 centimeter zijn. Wanneer je dit formaat aanhoudt weet je zeker dat jouw envelop door de brievenbus past. Via dit artikel kun je door middel van een overzichtelijke tabel zien welke envelop bij welk briefformaat past. Tevens vind je hier de kleuren van de enveloppen die www.enveloppenwinkel.com levert. Misschien een roze, rode of lichtblauwe envelop? Kies de envelop die bij jouw kaart of brief past.

Enveloppen voor luchtpost

Als je een envelop per luchtpost wilt versturen, is het verstandig om een stevige envelop te gebruiken. Een envelop krijgt via de luchtpost best iets te verduren. De envelop kan beschadigen en zelfs openscheuren wanneer je voor een envelop met dun papier kiest. Iets kleins meesturen in de envelop? Er zijn ook speciale luchtpostenveloppen en sealbags te koop. Deze zijn meestal voorzien van extra materiaal als bubbeltjesplastic, zo beschadigt de inhoud niet. Een andere optie is post in een kraft envelop versturen. De kraft envelop is gemaakt van stevig karton en ideaal om voor luchtpost te gebruiken.

Een bepaald product naar het buitenland versturen?

Wellicht dat je een kleinigheidje in jouw envelop mee wilt sturen. Controleer goed of de inhoud legaal is in het land van ontvangst, anders bestaat de kans dat jouw envelop onderschept wordt. Via de website van PostNL kun je de verzendvoorwaarden per land bekijken. Je ziet dan direct hoelang het duurt voordat jouw zending aankomt.

Tip: Kijk op de website van de douane of postorganisatie in het land van ontvangst.

Als je iets wilt versturen naar een land buiten de Europese Unie, kan het noodzakelijk zijn douaneformulieren mee te sturen. Soms moet je zelfs belasting en/of invoerrechten betalen, uiteraard is dit alleen het geval wanneer je iets anders dan een brief of kaart verstuurt. 

Andere belangrijke zaken

Zorg dat je de juiste postcode en het adres goed leesbaar opschrijft. In het buitenland wordt vaak een ander systeem gehanteerd dan in Nederland, soms worden er bijvoorbeeld geen postcodes gebruikt zoals we dat in Nederland gewend zijn. Daarnaast is het raadzaam om de opbouw van het adres in de juiste volgorde op te schrijven, dit scheelt veel verwarring voor het postorderbedrijf en voorkomt vertraging. Schrijf je eigen adres op de achterkant van de envelop. Als een brief om de één of andere reden niet bij de geadresseerde aankomt, dan kan de envelop terug worden gestuurd. Houd er rekening mee dat je jouw zending voldoende frankeert. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende frankering op de envelop aanbrengt? Kijk dan op de website van PostNL om te zien welke frankering noodzakelijk is.

Juiste adressering

Houd rekening met de volgende basisregels voor de juiste adressering (in sommige landen wijkt dit af):

  • De lengte van het adres moet minimaal drie en mag maximaal zes regels zijn.

  • Volgorde: naam, straatnaam + huisnummer (toevoeging), postbusnummer, postcode + plaatsnaam.

  • Postcode: een spatie tussen de cijfers en letters.

  • Twee spaties tussen postcode en plaatsnaam.

  • Plaatsnaam in hoofdletters.

  • Geprinte adressen: lettergrootte tussen 10 en 12 en schreefloze letters. Denk aan Arial, Helvetica of Calibri.

  Menno de Haan     09-06-2016 14:56     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.